De Spaanse Opstand

OXO Flashes nr.3 – De Spaanse Opstand

23 maart 2014

In Rusland zijn geen massabetogingen. Daar mort het volk niet. Daar heersen transparantie, democratie, redelijkheid en medemenselijkheid. Hoe anders in het Westen? Hoe anders in Spanje?

Protest Spanje 2

In Madrid waren dit weekend 2 miljoen mensen op de been (de regering spreekt van 50.000 betogers …) Voorafgegaan door marsen van mensen te voet uit alle Spaanse windstreken.

Op Russia Today (RT) werd verslag gedaan van deze wandeltocht van afgelopen week met als einddoel de massabetoging in Madrid dit weekend.

Een goed en rustig geschreven Vlaams artikel op dewereldmorgen.be geeft een helder beeld van wat er in Spanje aan de hand is. “Twee miljoen mensen – volgens de organisatoren – betoogden in Madrid. De betoging was het orgelpunt van acht marsen uit alle hoeken van het land”: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2014/03/23/spaanse-indignados-zijn-terug-en-hoe

Spanish Conquistadores

Toegegeven. Spanje was de eerste grote Europese kolonisator of imperialist. Het veroverde de wereld in de zestiende eeuw zodanig fanatiek en gewelddadig, dat Spaans nog steeds de meest gesproken taal ter wereld is. Maar Spanje ging financieel al snel ten onder. In de Godsdienstoorlogen en de Tachtigjarige Oorlog onder Philips II werden de schatten verkwanseld. Spanje was daarna als mondiale grootheid gezien. In de zeventiende eeuw namen de Republiek der Nederlanden en het Britse Verenigd Koninkrijk die rol over, gevolgd door Frankrijk. Tot op heden zou het Britse Rijk de grootste mondiale mogendheid blijven. Zeker wanneer we in ogenschouw nemen dat de Verenigde Staten een Crown Corporation zijn van de City of London en de Britse Monarch nog steeds het staatshoofd is van alle Gemenebestlanden, w.o. Canada en Australië. De Verenigde Staten zijn met hun militaire bases aanwezig in de helft van de wereld. Het Britse Rijk omvat een derde van het planetaire vaste land. Ruim gemeten. Met als gevolg dat het Engels de belangrijkste taal geworden is in de wereld en met Spaans wedijvert over de meest gesproken taal.

Ofschoon Spanje in de vijftiende en zestiende eeuw samen met Portugal gebruikt werd door de Katholieke Kerk om de Moren uit Europa te verdrijven en de basis te leggen voor de Westerse hegemonie in de wereld, is Spanje sindsdien al eeuwenlang anders. Sinds andere Westerse mogendheden deze imperialistische rol overnamen, is Spanje meer op zichzelf teruggetrokken geweest. Een democratische geest heerst hier, een moraal van menselijkheid, medemenselijkheid en redelijkheid. Wij wonen in Spanje, wij ondervinden dat dagelijks. We mogen ons door het verfoeide stierenvechten geen zand in de ogen laten strooien. De inborst en de volksziel van de Spanjaard is vergelijkbaar met die van de Rus. Waar mensen samen zijn, wordt er muziek gemaakt en de familie staat centraal.

Spain-barricadeDe grote internationale democratiseringsbeweging in de eerste helft van de twintigste eeuw liet zich vooral in Spanje niet onbetuigd. De opstandigheid tegen de tirannieke onderdrukking van grootgrondbezit, kapitaal, adel en kerk gulpte hier al snel over alle randen. Al worden de regionale verschillen hier nogal eens lustig uitgespeeld, diende juist in Spanje de stem en de wil van het eendrachtige volk met harde hand te worden onderdrukt. Nog voor WO II uitbrak in Europa, brak hier een verbijsterende, bloedige burgeroorlog uit. Die honderdduizenden slachtoffers eiste en waarvan de wonden zelfs vandaag nog niet alle geheeld zijn. Het Roomse Fascisme had de langste adem, de hoogste organisatiegraad, het meeste geld en het meest moderne militaire materieel, mede ondersteund door het opkomende Nazisme in Duitsland.

Dit keer zucht het Spaanse volk onder de tirannie van de opkomende Nieuwe Wereldorde. In de Europese Unie, de Amerika’s en Australië, de landen van het Westerse cultuurgoed, verdwijnen democratie, transparantie, vrijheid, mensenrechten, welzijn en welvaart als sneeuw voor de zon. Wat er in Spanje gebeurt is exemplarisch voor de rest van deze gebiedsdelen.

Ooit waren er in de Verenigde Nederlanden van Noord en Zuid opstanden tegen de Spaanse onderdrukker. Dit waren de godsdienstoorlogen van vierhonderd jaar geleden. Slechts tachtig jaar geleden nog maar, waren er opstanden in Spanje zelf. Dit was een burgeroorlog om mensenrechten. Die is nog niet zo lang geleden. De offers die toen gebracht zijn, leven hier nog in de herinnering.

De Spanjaard wil niet terug naar de dictatuur van de elite, is daar gevoelig voor en alert op. Spanjaarden krijg je er niet zo snel onder, sterker, in mijn gevoel krijg je de Spanjaard er nooit meer onder. Nog niet zo lang geleden heeft die zich bereid getoond zijn leven te offeren aan het welzijn van dierbaren, naasten, familie, vrienden en medemens. Spanjaarden hebben een schone inborst. Ze zijn edel, bescheiden, terughoudend, correct en vriendelijk, over het geheel genomen. Maar stook het sluimerende temperament niet in ze op. Want dan heb je een zware dobber aan hen.

Mijn sympathie gaat – opnieuw – uit, naar de Spanjaarden die dit weekend zo massaal hun stem hebben laten horen tegen de planmatige misdaad van het militaire industriële complex, van de Westerse hegemonie in de wereld, van de Nieuwe Wereldorde die zich tegen alle redelijkheid in planetair wenst te vestigen.

Protest Spanje 1

Het Manifest van de Protestbeweging in het Engels (afkomstig uit de eerstvermelde link): http://marchasdeladignidad.org/objetivos/manifiesto/manifesto/

Natuurlijk ontaardde het protest in rellen. De staat kan immers alleen een slaatje slaan uit demonstraties als ordetroepen eraan te pas moeten komen. Wanneer er zwaargewonden vallen en er mensen worden gearresteerd wegens openbare geweldpleging en mishandeling. Dit soort vuurtjes kunnen gemakkelijk worden opgestookt door agressievelingen met bivakmutsen en helmen op. Zonder hen meteen het predicaat ultranationalisten of neonazi’s te geven. Alhoewel de parallel naar de rechts-radicale opstandleiders in Oekraïne gemakkelijk te leggen is. Met de overbekende, reeds geïdentificeerde pionnen in het spel (‘pawns in the game’) van de NAVO-bondgenoten.

Protestgeweld Spanje

De Westerse media zullen vooral over deze opstootjes hebben bericht. Het nieuwsbericht in Nu.nl mag model staan voor het gebrek aan achtergronden en de nadruk op geweld. ‘Protesten tegen de bezuinigingen’ (ach ja, de mensen zitten weer over geld te zeuren). En vooral veel aandacht voor de relletjes achteraf.

http://www.nu.nl/buitenland/3733371/arrestaties-en-gewonden-bij-betoging-spanje.html

Zelfs op YouTube valt 90% van de berichtgeving over deze laatste Spaanse massademonstratie onder deze categorie: het geweld.

Met dank aan Katty.

Heine Wind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.
Thank you!

Voeg je bij 276 andere volgers

Volg me op Twitter
%d bloggers liken dit: